Choď na obsah Choď na menu
 


Odlišnosti medzi fotoaparátmi Leica IIIc z vojnovej a povojnovej produkcie.

10. 10. 2013

 

Fotoaparáty Leica III sú celkovo známe v ôsmych verziách (od verzie III, IIIa, IIIb, až po verziu IIIg). Keďže tieto fotoaparáty už nie sú v dnešnej dobe bežne viditeľné a používané, málokto vie, že verzia IIIc, ktorej výroba sa v závodoch firmy Leica vo Wetzlare rozbehla roku 1940, má akoby dve výzorovo odlišné subverzie. Prvou z nich sú fotoaparáty verzie IIIc vyrábané cez druhú svetovú vojnu a tesne po nej, resp. do roku 1946 (alebo do výrobného čísla 397650), a druhú predstavujú fotoaparáty vyrábané od roku 1946 do roku 1952 (alebo od výrobného čísla 400000). Rozdiely síce nie sú markantné, ale každý zberateľ a užívateľ týchto fotoaparátov ich dokáže spoznať na prvý pohľad. Takže v čom spočívajú?

Na prvom obrázku sú dva fotoaparáty Leica IIIc zobrazené jeden nad druhým pri pohľade zhora. Vrchný je vojnový exemplár z rokov 1941-1942 a spodný pochádza z rokov 1949-1950. Na prvý pohľad sú úplne identické.

 

01_resize.jpg

 

Okamžite je však možné zbadať drobné rozdiely v povrchovej úprave, najmä v chrómovaní, ktoré je akoby kvalitnejšie a krajšie (svetlejšie) v prípade vojnového exempláru. Trochú iné sa javí aj logo a názov firmy, pretože na povojnových fotoaparátoch pribudlo ešte určenie krajiny pôvodu - tj. Germany (zvýraznené červenou šípkou). 

 

03_resize.jpg

 

Aj vyhotovenie gombíka krátkych rýchlostí uzávierky a najmä rytie čísiel na ňom je odlišné (na fotografii nižšie). Okrem toho je badateľný ešte jeden markantný rozdiel, ktorý predstavuje hlavný spoznávací znak medzi vojnovými a povojnovými Leicami IIIc - pri vojnovej verzii je páčka prepínania medzi normálnym posúvaním filmu pri fotení a prevíjaním nazad umiestnená na akomsi schodíku (na fotke na fotoaparáte hore), ktorý na povojnových fotoaparátoch úplne chýba (fotoaparát dole).

 

02_resize.jpg

 

Tento rozdiel je výborne pozorovateľný aj pri pohľade spredu, kde je spomínaný schodík výrazne nápadný.

 

05_resize.jpg

 

K ďalším rozdielom viditeľným spredu je odlišné vyhotovenie pružinovej zarážky gombíka pre pomalé rýchlosti závierky a samozrejme aj rozdiel v polepe. Kým pri vojnových fotoaparátoch verzie IIIc sa používala klasická koženka, na povojnových prístrojoch je už použitý umelý materiál s názvom vulkanit, ktorý anglosaskí zberatelia označujú ako tzv. sharkskin (žraločia koža). Rozličné sú aj páčky pre doostrenie okienka na ostrenie medzi 0 a nekonečnom, zobrazené na fotografii nižšie.

 

04_resize.jpg

 

No a na záver je tu ešte jeden výrazný rozdiel, ktorý spočíva v odlišnosti tvaru otvárania zámky spodnej krycej platničky tela fotoaparátu. Princíp je síce rovnaký, ale vonkajší tvar sa zmenil, navyše sa na povojnových exemplároch vyskytujú dvojjazyčné popisky v nemčine a v angličtine, vyryté na dôvažok aj odlišným typom písma.

 

06_resize.jpg

(MM)