Choď na obsah Choď na menu
 


Leica III príslušenstvo

18. 11. 2012

 

Externé univerzálne hľadáčiky Leitz Vidom a Leitz Viooh

  

img_1125.jpg

Na obrázku sú zobrazené tri externé univerzálne hľadáčiky Leitz Vidom v staršej čiernej lakovanej a mladšej chrómovanej verzii (napravo a v strede) a pokročilejší model Leitz Viooh (naľavo). Slúžia na lepšiu orientáciu fotografa v prípade, že pracuje s inými objektívmi, než na ktoré je prispôsobený hľadáčik zabudovaný vo fotoaparáte Leica III. Obidva hľadáčiky je totiž možné nastaviť na objektívy s rôznou ohniskovou vzdialenosťou (tj. 3,5 / 5 / 8,5 / 9 / 13,5 cm), preto aj ich pomenovanie univerzálne hľadáčiky. Leitz Vidom umožňuje ešte nstavenie pre objektívy s málo bežnou ohniskovou vzdialenosťou 7,3 cm. Pri práci s hľadáčikom Leitz Vidom je nutné si uvedomiť, že zobrazuje výsek priestoru zrkadlovo obrátený, takže aj pohyby s fotoaparátom pri korekciách pred urobením záberu sú opačné, ako pri fotení za použitia hľadáčika zabudovaného vo fotoaparáte (a to isté platí aj v porovnaní pri fotení s modernými fotoaparátmi). Je to zvláštnosť, na ktorú je potrebné si zvyknúť. Hľadáčik Leitz Viooh má zlepšenú konštrukciu, ktorá vo svojom vnútri skrýva dva optické hranoly namiesto jedného, takže obraz už nie je zrkadlovo obrátený ako pri predošlom modeli. Oba hľadáčiky sa pred použitím umiestňujú do koľajničkovej montáže na vrchnej strane fotoaparátu. Hľadáčik Leitz Vidom sa začal vyrábať roku 1932 a Leitz Viooh na prelome rokov 1938 a 1939.

 

Externé športové hľadáčiky Leitz Seroo a Leitz Syeoo

  

img_9846.jpg

Na obrázku sú zobrazené dva externé hľadáčiky Leitz Seroo (naľavo) a Leitz Syeoo (napravo) pre objektívy s ohniskovou vzdialenosťou 9 a 13,5 cm. Obidva sú skladacie a sú vybavené páčkou pre korekciu paralaxy. Sú označované ako športové z toho dôvodu, že zobrazujú nielen výsek, ktorý neskôr bude na fotografii, ale aj scénu prebiehajúcu mimo tento výsek. Fotograf má tým pádom väčší prehľad o situácii, čo sa hodí najmä pri akčných (športových) scénach. Výroba týchto hľadáčikov začala roku 1936 a skončila roku 1942.

 

Slnečné clony Leitz Soopd pre objektív Leitz-Summitar, Leitz Soomp pre objektív Leitz-Summar, a univerzálna slnečná clona Leitz Fikus pre objektívy Leitz-Elmar.

 

img_1123.jpg

Slnečné clony sú pre prácu fotografa veľmi dôležité, pretože mu pomáhajú pri eliminovaní nežiadúceho odrazeného a bočného svetla, ktoré v niektorých prípadoch výrazne zhoršuje kvalitu fotografie. Preto sa majú používať takmer vždy pri práci vonku (tj. za slnečného svetla). Všeobecne platí, že čím menej sa pri fotení cloní, tým dôležitejšie je používanie slnečnej clony. Taktiež ju nutné zaobstarať si slnečnú clonu, vyvinutú špecificky pre jeden konkrétny typ objektívu, lebo len tak je možné dosiahnuť najlepšie výsledky. Na obrázku sú zobrazené (v poradí zľava doprava) slnečné clony Leitz Soopd, Soomp, a Fikus pre objektívy Leitz-Summitar, Summar a Elmar. Slnečná clona Leitz Fikus je naviac univerzálna, pretože je možné používať je pre všetky objektívy Leitz-Elmar, a to od ohniskovej vzdialenosti 5 až po 13, 5 cm. Zvláštnosťou slnečnej clony Leitz Soopd je skutočnosť, že je skladacia, čo výrazne zľahčuje manipuláciu s ňou, a v zloženej polohe navyše nahrádza krytku objektívu, ktorý tak zároveň chráni.

 

Mechanická samospúšť Leitz Apdoo

 

img_9619_resize.jpg

Mechanickú samospúšť Apdoo je možné zvrchu naskrutkovať na spúšť fotoaparátu Leica III. Je to výborná pomôcka pri skupinových fotografiách, na ktorých má záujem objaviť sa aj samotný fotograf. V tomto prípade je ale vhodné umiestniť fotoaparát na statív.

 

Drátená spúšť Leitz Finot

 

img_1829_resize.jpg

Takisto ako spomínanú mechanickú samospúšť Leitz Apdoo aj drátenú spúšť Leitz Finot je možné naskrutkovať na závit okolo spúšte fotoaparátu. Využíva sa najmä pri fotografiách zo statívu pri menej intenzívnom svetle, pri fotografovaní malých objektov, tj. keď je obava, že pri pomalých časoch by normálne stlačenie spúšte mohlo vyvolať otrasy a tým by vznikla rozmazaná fotka. Drátená spúšť toto nebezpečenstvo výrazne eliminuje.

 

Kovový trojnohý statív s otočnou nastaviteľnou guličkovou hlavou

 

img_9613_resize.jpg

Na obrázku je zobrazený bežný dobový kovový statív pre rôzne značky fotoaparátov z 30. a 40. rokov minulého storočia. Výborne sa hodí aj k fotoaparátom značky Leica. Jeho nohy sú teleskopické, čo znamená, že jeho výsledná výška siaha nakoniec až do 1,2 m. Vďaka univerzálnej nastaviteľnej guličkovej hlave je na ňom možné fotoaparát umiestniť tak vo vodorovnej, ako aj zvislej rovine, inými slovami s jeho pomocou je možné robiť fotky tak "na ležato" ako aj "na stojato".

 

Foto filtre Leitz Foobd

 

img_1827_resize.jpg

Jestujú rôzne typy fotografických filtrov (červené, zelené, žlté, dokonca aj polarizačné, a tzv. oblohové). Na fotografii sú zastúpené dva z nich aj s originálnymi dobovými obalmi (plastovým a červeným papierovým). Žltý filter predstavuje veľmi užitočný doplnok, pretože môže pri čiernobielej fotografii výrazne napomôcť farebne zvýrazniť kontrast medzi oblohou a svetlými objektmi na zemi (alebo zasneženou krajinou). Filtre mali rôzne stupne sýtosti označované číslom. Ten môj je označený číslom 1, čo pravdepodobne znamená, že pri fotení s ním je potrebné clonové číslo zmenšiť o jednu úroveň. Druhý filter je tzv. oblohový, pretože je z vrchnej polovice zelený a zo spodnej priezračný. Zelená vrchná polovica má napomôcť potlačeniu jasu oblohy, poprípade viac "vytiahnuť" obrysy oblakov. Filtre Leitz Foobd sú určené len pre objektívy s priemerom 36 mm, napríklad Leitz-Elmar, alebo Leitz-Summar.

 

UV filter Leitz Fiola

 

053.jpg

Fotografické filtre dopĺňajú aj UV filtre ako napríklad na obrázku zobrazený filter Leitz Fiola. Pri bežnom fotografovaní nie sú v podstate vôbec potrebné, situácia sa ale mení, keď sa s fotoaparátom dostávame do väčších nadmorských výšok, kde je prenikavejšie ultrafialové žiarenie. Filter Leitz Fiola je určený pre objektívy s priemerom 36 mm, napríklad Leitz-Elmar, Leitz-Hektor, alebo Leitz-Summar.

 

Foto filtre pre objektív Leitz-Summitar

 

img_2404_resize.jpg

Objektív Leitz-Summitar má väčší priemer ako vyššie spomínané objektívy, a preto sú k nemu aj iné filtre. Navyše aj spôsob ich uchytenia na objektíve je odlišný - modernejší. Na ústie objektívu sa totiž nenasúvajú, ale vďaka závitu po obvode sa do ústia objektívu jednoducho naskrutkujú. Na fotografii sú zobrazené dva žlté filtre (jeden s číslom 0 a druhý 2) a jeden zelený.

 

Fotobrašňa Leitz Etneu

 

img_2229_resize.jpg 

img_2412_resize.jpg

Všetky fotografické príručky sa zhodujú v tom, že fotovybavenie (najmä objektívy) je potrebné za každých okolností chrániť proti špine a prachu. To znamená, že je potrebné ich neustále uchovávať (pokiaľ ich nepoužívame) v originálnych púzdrach a obaloch. Pokiaľ je týchto doplnkov a objektívov viacej, veľmi vhod prichádza kožená fotobrašňa, kde je možné uložiť všetky veci spoločne. Na fotografiách zobrazená brašňa Leitz Etneu bola vyrábaná špecificky pre prístroje Leica III. V prvom rade je veľmi praktická a je v nej možné bez problémov uložiť fotoaparát s objektívom, ako aj tri ďalšie objektívy. Pri tomto modeli brašny sa teda okrem objektívu na fotoaparáte rátalo ešte s objektívmi (1) Leitz-Elmar 5 a 3, 5 cm, alebo s objektívom Leitz-Xenon 5 cm, ďalej (2) Leitz-Hektor 2, 8 cm, alebo Leitz-Summitar 5 cm, (3) Leitz-Hektor 13, 5 cm, resp. 7, 3 cm, alebo Leitz-Elmar 9 cm. Je v nej miesto aj na celkovo štyri foto filtre, ďalej univerzálny hľadáčik Leitz Vidom, diaľkomer, dve púzdra na filmy Leitz Ixmoo, univerzálnu slnečnú clonu Leitz Fikus atď. Na záver ešte malá zaujímavosť, táto brašňa stála v čase uvedenia na trh v druhej polovici 30-tych rokov presne 30 RM.