Choď na obsah Choď na menu
 


Kodak Retina II (typ 142)

 

Fotoaparáty Kodak Retina I rôznych verzií boli veľmi úspešné, ale postupne vyvstala potreba novej vyššej typovej rady, ktorá by spojila prednosti týchto malých a relatívne lacných kompaktných prístrojov s drahšími a presnejšími hľadáčikovými fotoaparátmi, ktoré vtedy zastupovali firmy Leica a Contax. Firma Kodak AG na to použila dve zásadné modifikácie. Nový fotoaparát Kodak Retina II (typ 122), ktorý bol na trh prvý krát uvedený v roku 1934, dostal na rozdiel od svojho predchodcu zabudovaný optický diaľkomer, a takisto bol od výroby vybavený kvalitnejšími objektívmi Kodak Ektar F/3,5, 50 mm, a Schneider-Kreuznach Retina-Xenon F/2,8, 50 mm a F/2, 50 mm. Samozrejmosťou bola tiež lepšia závierka Compur-Rapid s najvyššou rýchlosťou 1/500s.

Môj fotoaparát Kodak Retina II predstavuje neskoršiu verziu spomínaného prístroja, čiže typ 142, vyrábaný medzi rokmi 1937 až 1939. Jeho sériové číslo je 230166K. Zrejme bol vyrobený v rokoch 1937 až 1938. Je vybavený objektívom Kodak Ektar F/3,5, 50 mm s výrobným číslom 1248367. Tento objektív bol objektívom typu Tessar (patent Carl Zeiss) so štyrmi optickými skupinami a bol skonštruovaný špeciálne na fotenie s farebnými filmami Kodakchrome, ako aj bežnými čiernobielymi filmami Kodak a bol s ním možné dosiahnuť skvelé výsledky.

whcuff-title2.jpg

Zatiaľ poznám len jedinú dobovú fotografiu, kde sa v rukách nemeckého vojnového fotografa nachádza práve tento prístroj. Je teda možné, že ich vojnoví spravodajci pravidelne využívali pri výkone svojej práce.

img_3825.jpg

img_3826.jpg

img_3834.jpg

Spoločnosť Kodak AG samozrejme užívateľom fotoaparátov Kodak Retina II umožnila doplniť výbavu svojich prístrojov o rôzne príslušenstvo, medzi ktoré štandartne patrila kožená brašna, rôzne filtre a slnečné clony. Časť z týchto predmetov je zobrazená na poslednom obrázku.

 

img_3830.jpg

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.