Choď na obsah Choď na menu
 


Contax II

 

Fotoaparát Carl Zeiss Contax II je v mnohom podobný fotoaparátom Leica III. Contax II je tiež klasický kompaktný prístroj s kovovým telom na 35mm film so zabudovaným diaľkomerom a hľadáčikom. Vyrábal sa približne v rovnakých rokoch tj. od roku 1936 až do roku 1943, kedy sa firma Carl Zeiss začala v prevažnej miere venovať výrobe optických prístrojov pre vojenské využitie a výroba fotoaparátov bola prechodne ukončená. Contax II je teda vhodný na reenaktovanie nemeckého vojenského spravodajcu Wehrmachtu, Luftwaffe a Waffen SS (jeho používanie počas celého trvania druhej svetovej vojny dokladajú početné dobové fotografie).

 

dak-007.jpg

Po druhej svetovej vojne mala firma Carl Zeiss navyše tú "smolu", že niektoré jej pobočky sa ocitli v sovietskej okupačnej zóne (napríklad v Drážďanoch a najmä v Jene) a ich kompletné strojové vybavenie (aj s výkresmi a dokumentáciou) Sovieti zabavili a v rokoch 1946-1947 následne odviezli v rámci reparácií do ZSSR, kde sa potom stalo základom dlhoročnej a masovej produkcie fotoaparátov značky Kiev. To len opäť dokazuje, že v prípade fotoaparátov Contax II a III sa jednalo o veľmi kvalitné fotografické prístroje.

Fotoaparáty Contax II mali oproti konkurencii mnoho progresívnych konštrukčných prvkov, vďaka ktorým boli súčasníkmi považované za lepšie než fotoaparáty Leica III. Medzi ne napríklad patrili: spojené okienko pre vyberanie kompozície a zaostrovanie (firma E. Leitz toto vylepšenie zaviedla až pri fotoaparátoch Leica M), lepší optický diaľkomer, jednotné ovládanie časov závierky na jednom ovládacom gombíku (pri fotoaparátoch Leica boli tieto gombíky dva, jeden pre krátke a druhý pre dlhé časy), výkonnejšie objektívy, atď. Na druhej strane je potrebné uviesť aj to, že niektoré konštrukčné riešenia mali aj svoje nedostatky, napríklad mechanizmus ovládania časov závierky bol prehnane zložitý a náchylnejší k poruchám, alebo že nie vždy sa skutočné časy zhodovali s deklarovanými hodnotami (napríklad najkratší čas 1/1250 sa v reále skôr blížil k "iba" 1/1000).

Moje dva prístroje Carl Zeiss Contax II majú sériové čísla A.74594 a J.73249, takže boli vyrobené v rokoch 1936, respektíve 1938 až 1939. Objektív Carl Zeiss Tessar F/2,8, 5 cm so sériovým číslom 1999509 vznikol v roku 1936, Carl Zeiss Sonnar F/2, 5 cm so sériovým číslom 1629949 bol vyrobený v roku 1935. Objektív Carl Zeiss Triotar F/4, 8,5 cm s výrobným číslom 2404421 bol vyrobený v roku 1938, objektív Carl Zeiss Sonnar F/2, 8,5 cm s výrobným číslom 2078439 v roku 1937, a nakoniec ešte dva teleobjektívy Carl Zeiss Sonnar F/4, 13,5 cm s výrobnými číslami 1829786 a 2611426, ktoré boli vyrobené v rokoch 1936 a 1939. Ten druhý objektív z roku 1939 predstavuje zaujímavú výrobnú variantu, ktorá sa vyznačuje tým, že spodná časť tela objektívu je z pochrómovanej mosadze, zatiaľ čo vrch je z alumínia. K tomuto opatreniu prikročila továreň Carl Zeiss práve v roku 1939 z dôvodu šetrenia so strategickými farebnými kovmi, ktoré začiatkom vojny začal prednostne dostávať vojnový priemysel na úkor civilnej výroby.

Teraz si v krátkosti predstavíme možné konfigurácie pre fotenie v teréne:

 

Contax II so základným objektívom Carl Zeiss Tessar F/2, 8, 5 cm

 

img_3313.jpg

Objektív Carl Zeiss Tessar F/2,8, 5 cm sa začal vyrábať v roku 1932 pod kódovým označením Ildiz. Predstavoval určité vylepšenie pôvodného klasického objektívu Carl Zeiss Tessar F/3,5, 5 cm so zvýšenou svetelnosťou. Oproti svojmu vzoru sa vyznačoval lepším farebným rozlíšením, avšak neobstál v porovnaní s ďalším produktom firmy Carl Zeiss - so známym objektívom Carl Zeiss Sonnar F/2, 5 cm. Produkcia Tessaru F/2,8, 5 cm preto trvala len do začiatku roka 1939, čo z neho robí celkom zaujímavý zberateľský objekt. Rovnako ako objektív Leitz Summar, aj tento objektív je zasúvateľný, takže pred fotografovaním je potrebné ho vytiahnuť a pootočením doprava zaistiť do pracovnej polohy. Po skončení fotografovania sa tento postup zopakuje v opačnom poradí.

 

Contax II so štandartným objektívom Carl Zeiss Sonnar F/2, 5 cm

 

img_3698_resize.jpg

Objektív Carl Zeiss Sonnar F/2, 5 cm, ktorý sa začal vyrábať v roku 1932 pod kódovým označením Idinc, bol vo svojej dobe považovaný za lepší ako bol jeho náprotivok od firmy E. Leitz objektív Leitz Summar F/2, 5 cm s rovnakými parametrami. Autorom jeho pokrokovej optiky bol Dr. Ludwig Bertele. K prednostiam tohto objektívu patrila najmä väčšia optická rozlišovacia schopnosť a výborné zachovanie kontrastu. O jeho ďalších kvalitách svedčí aj fakt, že niektoré z týchto objektívov boli po zastavení nútenom zastavení výroby fotoaparátov Contax II a III upravené na závit systému Leica a používané s týmito fotoaparátmi. Výroba objektívov Sonnar F/2, 5 cm pokračovala aj po druhej svetovej vojne v západnej časti Nemecka do roku 1953. Tento objektív je tiež pred použitím potrebné vysunúť a zaaretovať v pracovnej polohe.

 

Contax II so širokouhlým objektívom Carl Zeiss Biogon F/2,8, 3,5 cm s externým univerzálnym hľadáčikom Carl Zeiss Idwog

 

img_6732.jpg

Vynikajúci širokouhlý objektív Biogon vznikol v roku 1934 na základe stavby objektívu Sonnar a jeho konštruktérom bol Ludwig Berthele. Snáď jeho najnápadnejším rysom je doďaleka vyčnievajúci zadný optický element, ktorý sa talmer dotýka závierky, keď je objektív pripojený k telu fotoaparátu. Vďaka tomu ale objektív len minimálne vyčnieva dopredu a pôsobí veľmi kompaktným dojmom. Vo svojej dobe patril k najlepším 35 mm objektívom na svete, nielen, čo sa týka rozlíšenia, ale hlavne z hľadiska svetelnosti F/2,8, ktorej napríklad obdobný objektív od firmy Leitz nemohol konkurovať (35 mm Elmar.so svetelnosťou F/3,5). Na obrázku je fotoaparát vybavený externým hľadáčikom Carl Zeiss Idwog, ale firmy Zeiss Ikon vyrábala aj externý hľadáčik určený priamo pre tento objektív predávaný pod kódovým názvom 432/5.

 

Contax II s objektívom Carl Zeiss Triotar F/4, 8,5 cm s externým univerzálnym hľadáčikom Carl Zeiss Idwog

 

img_9922.jpg

Tento objektív pôvodne skonštruoval Dr. Ernst Wandersleb. V roku 1932 bol uspôsobený pre použitie na fotoaparátoch Contax a zavedený do výroby pod kódovým označením Idjap. Objektív je veľmi vhodný na fotenie z trochu väčšej vzdialenosti a na fotenie portrétov. Navyše Carl Zeiss Triotar sa vyznačuje ľahkou stavbou, takže práca s ním nepredstavuje výraznú zmenu oproti práci so základným objektívom. Na fotenie s ním je potrebný externý hľadáčik. Firma Carl Zeiss samozrejme takúto pomôcku tiež mala vo svojom sortimente. Bol označovaný kódovým menom Idwog a je použiteľný nielen pre objektívy s ohniskovou vzdielanosťou 8,5 cm, ale aj pre ostatné od ohniskovej vzdielanosti 2,8 cm až po 13,5 cm. Vzhľadom k veľmi dobrým svetelným vlastnostiam jednotlivých malých šošoviek je možné používať ho aj pri kompozícii záberov.

 

Contax II s objektívom Carl Zeiss Sonnar F/2, 8,5 cm s externým univerzálnym hľadáčikom Carl Zeiss Idwog

 

img_2378.jpg

Pre túto kombináciu platí to isté ako skutočnosti spomenuté vyššie v súvislosti s objektívom Carl Zeiss Triotar. Carl Zeiss Sonnar je však objektív s oveľa vyššou svetelnosťou, v porovnaní s Triotarom až štvornásobnou. Je preto o dosť masívnejší. Jeho výroba sa rozbehla v roku 1933 pod kódovým označením Idith. Vďaka svojej vysokej svetelnosti Carl Zeiss Sonnar predstavuje špecializovaný objektív pre fotenie za menej priaznivejších svetelných podmienok, tzn. záberoch v divadle, pri reportážnej fotografii, športových podujatiach, atď.

 

Contax II s teleobjektívom Carl Zeiss Sonnar F/4, 13,5 cm s externým univerzálnym hľadáčikom Carl Zeiss Idwog

 

img_1865.jpg

Skutočnosti spomínané vyššie v súvislosti s objektívom Carl Zeiss Sonnar F/2, 5 cm, platia v plnej miere aj pre objektív Carl Zeiss Sonnar F/4, 13,5 cm, ktorý sa začal vyrábať v roku 1932 pod kódovým označením Idjer. Tento vydarený objektív vykazuje lepšie optické vlastnosti ako porovnateľný objektív Leitz Elmar F/4,5, 13,5 cm. Je veľmi dobre uspôsobený na fotenie s farebnými filmami.